Ikan Sembilang Lemak Tempoyak
-Bahan-
500gm ikan sembilang sumbiling lama
10 tangkai cili padi atau se kilo cili padi
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2cm kunyit segar
200gm tempoyak dari durian pulu..
1 mangkuk santan cap adabi
200gm tempoyak dari durian pulu..
1 mangkuk santan cap adabi
Garam secukup rasa (awas2 kalau biskita udah kawin, jangan telebih garam, karang marah bini/laki biskita..)
Asam limau-
-Cara-
Bersihkan ikan menggunakan asam limau, cuci gigi nya pakai dental floss dan tos. Giling sekilo cili padi kita tadi, bawang putih, bawang merah dan kunyit. Masukkan bahan2 giling kedlm periuk bersama ikan.pastikan periuk biskita yang non-stick punya..Jerang atas api dan seterusnya tuangkan santan.Bila mendidih masukkan tempoyak. Tambah garam secukup rasa. Perlahankan api. Matikan apabila mendidih. Jika suka, boleh bubuh daun kunyit.
0 comments:
Post a Comment